Storsatsning i Norrbotten för en stark demokrati

Den 18 februari skriver 18 aktörer i Norrbottens län under Deklaration för en stark demokrati. Det är 14 kommuner, länsstyrelsen i Norrbotten, region Norrbotten liksom Luleå tekniska universitet och Polarforskningssekretariatet som signerar deklarationen samtidigt.

Deklarationen är en avsiktsförklaring och en katalysator för olika satsningar och initiativ kring demokratin som görs av aktörer runt om i landet. Under dagen samlas alla kommunerna, länsstyrelsen, regionen, Luleå tekniska universitet, Sametinget och Polarforskningssekretariatet för att lyfta demokratin och manifestera sitt stöd i denna gemensamma kraftsamling.

Kommittén välkomnar denna stora satsning som visar på en tydlig vilja att försvara och stärka demokratin.

-Jag är glad över demokratisatsningen i Norrbotten, som inte kan beskrivas som annat än unik! Genom en bred kraftsamling, med arrangemang av 14 kommuner, Region Norrbotten, Länsstyrelsen i Norrbotten, Luleås tekniska universitet och Polarforskningssekretariatet, kommer det demokratistärkande arbetet att nå ut till invånare i hela Norrbotten. Samverkan mellan aktörer i lokalsamhället skapar möjlighet att nå olika målgrupper, vilket är avgörande för att förankra demokratin lokalt. Demokratiutbildningar för elevkårer och en demokratiutställning med fokus på val är exempel på insatser för vår demokrati som kommer att äga rum i Norrbotten under året,” säger Peter Örn, ordförande i kommittén Demokratin 100 år

– Länsstyrelsen i Norrbottens län värnar alla människors lika värde, de
grundläggande fri- och rättigheterna och rättsstatens principer. Vi tar tydligt avstånd från
diskriminering, extremism, främlingsfientlighet, korruption och rasism, säger Lotta Finstorp,
landshövding i Norrbotten.

Under hösten kommer kommittén Demokratin 100 års demokratistuga att besöka Gällivare, Haparanda och Luleå. Demokratistugan är ett mobilt kunskapscenter om demokratin och kan användas för mindre seminarier, workshops och liknande aktiviteter om demokratin

Här hittar du alla aktörer samt deras åtaganden:

Länsstyrelsen Norrbotten
Region Norrbotten
Luleå tekniska universitet
Polarforskningssekretariatet
Arvidsjaur
Arjeplog
Boden
Gällivare
Haparanda
Jokkmokk
Kalix
Kiruna
Luleå
Piteå
Pajala
Älvsbyn
Överkalix
Övertorneå

Se flera aktörer berätta om varför de tycker det är viktigt att skriva på Deklaration för en stark demokrati!

 

Bild: Landshövdingen i Norrbotten, Lotta Finstorp, undertecknar Deklaration för en stark demokrati. Foto: Länsstyrelsen i Norrbotten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dela via

Kopiera länk

Kopiera