Här har vi samlat tips och länkar till olika artiklar, skrifter, poddar, TV- och radioprogram som berör olika aspekter av demokrati.
Kommitténs egna publikationer och inspelade seminarier
Vår demokrati – värd att värna varje dag SOU 2022:28
Volym 1 i betänkandet från kommittén Demokratin 100 år.
I SOU 2022:28 redogör kommittén Demokratin 100 år för arbetet under verksamhetstiden och lägger förslag på hur demokratin kan stärkas ytterligare i Sverige framöver. Betänkandet lämnades över till regeringen den 1 juni 2022. Därmed avslutades kommitténs arbete.
Det går att beställa betänkandet från regeringens hemsida: Vår demokrati – värd att värna varje dag – Regeringen.se
Där finns även Volym 2 , som består av de fyra antologier kommittén tagit fram. På denna sida hittar du dessa som separata pdf:er.
Betänkandets omslag (illustration Linnea Blixt)
Beskrivning av kommittén Demokratin 100 års uppdrag och ambition, 2019.
Ku 2018:02



100 år till – så säkrar vi en fortsatt stark demokrati tillsammans!
I år är det 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige. Hur skapar vi en nationell demokratirörelse som inrymmer de möjligheter och utmaningar som den svenska demokratin står inför i dag?
I det här samtalet från Folk och Kultur 2021, diskuterar kommitténs ordförande Peter Örn och demokratiambassadör Lena Posner-Körösi demokratins samtid och framtid i Sverige.
Demokratin och grundbulten
Första delen av fyra i kommitten Demokratin 100 års framåtblickande antologi om Sveriges demokrati och dess olika aspekter.
Syftet med antologin är att samla texter om dagens stora demokratifrågor, och att skapa en tidsmarkör för vilka diskussioner som fördes under demokratins 100-årsjubileum.
Den första delen av antologin – Demokratin och grundbulten – handlar om de fundamentala beståndsdelarna i en demokrati. Innehållet består av akademiska texter, samtal, essäer och spaningar och har författats av några av Sveriges framstående debattörer och tänkare. Övriga delar fokuserar på digitalisering, delaktighet och mångfald och publiceras löpande i höst. Antologin ges ut i sin helhet i slutet av året.
Medverkande:
Ulf Bjereld, Marie Demker, Thomas Bull, Dona Hariri, Olof Petersson, Sofia Näsström, Cecilia Garme, Ulf Johansson, Annika Ström Melin, Daniel Lindvall, Robert Olsson och Peter Örn.
Demokratin och delaktigheten
Tredje av fyra delar i kommittén Demokratin 100 års framåtblickande antologi om Sveriges demokrati och dess olika aspekter.
Syftet med antologin är att samla texter om dagens stora demokratifrågor, och att skapa en tidsmarkör för vilka diskussioner som fördes under demokratins 100-årsjubileum.
Demokratin och delaktigheten fokuserar på varför delaktighet, deltagande och engagemang behövs i en demokrati. Innehållet består av akademiska texter, essäer och spaningar som handlar om möjligheter och utmaningar för demokratiskt deltagande. Olika perspektiv lyfts fram av grupper som har kämpat, och fortfarande kämpar, för att delta och påverka.
Medverkande:
Rosaline Marbinah, Josefin Rönnbäck, Ali Abdelzadeh, Erik Lundberg, Åsa Strahlemo, Jêran Rostam, Bartosz Stroinski, Hanna Thessén, Gissur Ó Erlingsson, Kerstin Brunnberg, Ismael Ataria.
Kunskapsundersökning Demokratin 100 år 2022_NOVUS

Under en och en halv timme får vi träffa några av Sveriges främsta hjärnor och talare:
- Sofia Näsström & Lars Trägårdh om “Demokratins spelplan”
- Minna Dennert och Carl Heath om ”Digitala möjligheter”
- Lena Posner-Körösi, Alhaji Jeng om “Demokratiska samtal”
- Cello av Johannes Bergion
- Musik från "Musikalen om Frigga".
Julia Cook, piano
Yvonne Thörner, sång
Julia von Heideken, sång
Eva Fritz, sång
- Moderatorer: David Samuelsson, generalsekreterare, Studieförbunden; Ambika Hansell Ek, handläggare RIO (Sveriges folkhögskolors kansli)
Arr: #ViMåstePrata - ett demokratistärkande initiativ inom folkbildningen. Förgrundsfiguren Hédi Fried satte tonen för ett arbete som engagerar och inspirerar varje dag. Att ta de svåra samtalen. Att stärka den demokratiska motståndskraften.

NOVUS-undersökning om demokratikunskaper 2019,
beställd av kommittén Demokratin 100 år, februari 2019.
Demokratin och digitaliseringen
Andra av fyra delar i kommittén Demokratin 100 års framåtblickande antologi om Sveriges demokrati och dess olika aspekter.
Syftet med antologin är att samla texter om dagens stora demokratifrågor, och att skapa en tidsmarkör för vilka diskussioner som fördes under demokratins 100-årsjubileum.
I andra delen av antologin – Demokratin och digitaliseringen – diskuteras hur framtidens digitala lösningar kommer att påverka samhället och oss som individer. Innehållet består av akademiska texter, essäer och spaningar och har författats av några av Sveriges framstående debattörer och tänkare.
Medverkande:
Emma Frans, Daniel Gillblad, Åsa Wikforss, Karim Jebari, Birgitta Jonsson, Olle Häggström, Jenny Wiik och Malte Persson.
Demokratin och friheten
Fjärde och sista delen av fyra i kommittén Demokratin 100 års framåtblickande antologi om Sveriges demokrati och dess olika aspekter.
Syftet med antologin är att samla texter om dagens stora demokratifrågor, och att skapa en tidsmarkör för vilka diskussioner som fördes under demokratins 100-årsjubileum.
Demokratin och friheten fokuserar på nationella minoriteters och religionens roll i demokratin, och belyser även hur hot och hat påverkar det demokratiska samtalet. Texterna berör bland annat relationen till majoritetssamhället, hur situationen för nationella minoriteter och religionsfriheten ser ut i dag samt vilka möjligheter och utmaningar som ligger framför oss.
Medverkande:
Lena Posner-Körösi, Lennart Rohdin, Malin Brännström, Daniel Poohl, Salahuddin Barakat, Mikael Mogren, Ute Steyer och Domino Kai.

“I ett kärnvapenkrig finns inga vinnare, bara ömsesidig förintelse.” Det var slutsatsen i den så kallade Palmekommissionens rapport, presenterad 1982. Det hjälper inte med fler och kraftigare vapen, säkerhet kan bara nås gemensamt.
När nu spänningarna ökar mellan supermakterna, nedrustningsavtal sägs upp och massförstörelsevapnen moderniseras är det åter dags att lyfta begreppet Gemensam säkerhet. En ny internationell kommission har bildats som nästa år, 40 år efter Palmekommissionen, ska presentera en rapport om hur vi gemensamt garanterar överlevnaden för vår planet. I seminariet möts tre personer som är aktiva i ”Common Security 2022”
Medverkande: Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare FN och tidigare utrikesminister, Rosaline Marbinah, ordförande Sveriges ungdomsorganisationer och ungdomsrepresentant OSSE samt Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center
Moderator: Björn Lindh, Olof Palmes Internationella Center


Andra aktuella publikationer
Kartläggning av hot och hat mot det civila samhället
April 2022
Kartläggningen har gjorts på uppdrag av regeringen och är en del i arbetet med att få en helhetsbild av hur utsatta förtroendevalda, journalister, konstnärer, opinionsbildare, forskare och det civila samhällets organisationer är.
Undersökningen visar bland annat att 14 procent av organisationerna eller dess medlemmar under de senaste tolv månaderna blivit utsatta för trakasserier, hot eller våld kopplat till verksamheten. Vidare har 13 procent av de som företräder civilsamhällets organisationer utsatts för trakasserier, hot eller våld under de senaste tolv månaderna.
Varieties of Democracy 2022
Autocratization Changing Nature?
Mars 2022
Varieties of Democracys senaste rapport om läget för demokratin i världen. Antalet demokratier i världen minskar. Polarisering och autokratisering hänger ihop. Andelen av världens befolkning som bor i autokratier har ökat från 49% år 2011 till 70% år 2021. Utöver det bor 36% av världens befolkning idag i länder som går i autokratisk riktning (jfr 5% år 2011), enligt Demokratiforskningsinstitutet V-dem.
Antisemitiska stereotyper i digitala medier
Oktober 2021
Ett memo från FOI där delar av den forskning och analys som gjorts inom ramen för de medel som FOI tilldelats av regeringen för att göra kartläggningar och analyser av antisemitism i digitala miljöer presenteras.
Syftet med studien är att öka kunskapen om vilka stereotyper om judar som sprids på sociala medier idag och i vilken omfattning de förekommer. Studien som presenteras gör inga anspråk på att ge en heltäckande bild av antisemitiska budskap eller antisemitiska stereotyper. Snarare bör resultaten ses som en inblick i några av de antisemitiska stereotyper som sprids på några av våra stora sociala medieplattormar i nutid.
Hot och hat bland ideella föreningar
2021-07-02
Med den här analysen vill MUCF lyfta fram ny kunskap på området samt peka på hur förekomsten av hot och hat leder till att ideella föreningar avstår från att bedriva verksamhet och uttrycka åsikter på grund av rädsla.
Ett år av utmaningar…
2021-05-21
Uppföljning av ideella föreningars villkor 2021
Varje år följer MUCF upp villkoren för det civila samhället och hur dessa utvecklas över tid.
Det civila samhället har i stora delar har fått ställa in eller ställa om sina verksamheter på grund av covid-19 pandemin. När förutsättningarna att bedriva verksamhet förändras på det sättet, påverkas föreningarnas möjlighet att bedriva påverkansarbete, det ger negativa konsekvenser för ekonomin och risken att tappa medlemmar är stor.
Rapporten visar också att många ideella föreningar står starka, även under en pandemi. Det är inte fler som funderar på att lägga ner sin verksamhet jämfört med tidigare och många tror sig ha goda möjligheter att utveckla sin verksamhet under kommande år.
EXPO: Svensk rasideologisk miljö 2020
2021-05-11
Antalet högerextrema aktiviteter minskar för andra året i rad. Och konkurrens från fristående grupperingar gör att tidigare dominerande NMR (Nordiska
Motståndsrörelsen) tappar aktivister. Samtidigt har allt fler högerextrema
medier beviljats statligt stöd och unga svenskar lockas till internationella nätverk som sprider terrorbudskap. Det visar Stiftelsen Expos årsrapport.
Amnestys årsrapport 2020
2021-04-06
Covid-19-pandemin har blottat en systematisk ojämlikhet över hela världen där etniska minoriteter, hälso- och sjukvårdsarbetare och kvinnor hör till dem som drabbats värst. Ledare runt om i världen har använt covid-19 som en ursäkt för ökat förtryck. Det är två av de slutsatser som görs i rapporten från Amnesty.
Demokratirådets rapport 2021:
Polarisering i Sverige
2021-03-26
”Polarisering har under senare år varit ett flitigt använt begrepp i olika sammanhang. Men vad menar man med
polarisering, och har den politiska polariseringen ökat i Sverige? Detta undersöker SNS Demokratiråd 2021. Rapportförfattarna beskriver ett antal sätt att mäta polariseringsgraden i partisystemet, riksdagen, medierna och bland medborgare. Utifrån sina studier svarar de på frågorna om Sverige är mer polariserat i dag än tidigare och
om politiken här är mer eller mindre polariserad än i andra länder. De resonerar även kring polariseringens betydelse för hur demokratin fungerar och hur mycket polarisering demokratin kan tåla.”
Utmaningar och insatser för demokratin, inledande kartläggning bland länsstyrelserna.
Rapporten är ett kartläggningsuppdrag som formulerades i 2020 års juniändringar i regleringsbrevet till länsstyrelserna. I det uppdraget ger regeringen Länsstyrelsen i Jönköpings län uppgiften att kartlägga och redovisa länsstyrelsernas pågående eller planerade insatser och uppfattningar om utmaningar på demokratiområdet med anledning av 100-årsjubiléet för svensk demokrati.
ung_idag_2021_tillganglighetsanpassad
ung_idag_2021_tillganglighetsanpassadUng idag 2021
2021-03-10
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har släppt en ny rapport om ungas levnadsvillkor. Det svenska ungdomspolitiska målet är att alla unga ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. Rapporten ”Goda levnadsvillkor för många, men inte för alla – UNG IDAG 2021, är en del av MUCF:s uppföljning av ungdomspolitiken. Områdena som rapporten berör är ungas utbildning, ungas boende och arbete, ungas sociala och ekonomiska utsatthet, ungas fritid, ungas hälsa samt ungas inflytande och representation.
Utsatt på internet
Publiceringsdatum: 2021-02-09
En internationell forskningsöversikt om nätmobbning bland barn och unga.
Översikten ger en samlad bild av den internationella och svenska nätmobbningsforskningen. Fokus ligger på mekanismer som bidrar till aggressivitet på nätet, hur nätmobbningen ser ut, vilka risk- och skyddsfaktorer som finns, vilka konsekvenser nätmobbning får och hur man kan arbeta effektivt mot nätmobbning.
Ny antologi från FOJO Medieinstitutet om utsattheten för hat, hot och andra former av påverkan i Sverige. Bland skribenterna finns bland andra Carl Heath, Helle Klein, Patrik Oksanen och Hector Barajas. Här tas problematiken upp liksom vägar framåt.
Publiceringsdatum: 2021-02-03
Det nya normala – ett hot mot demokratin – Medieinstitutet Fojo

Demokratirådets rapport 2022: Den lokala demokratins vägval
April 2022
SNS uppdrag är att initiera och presentera forskningsbaserade analyser av viktiga samhällsfrågor. Till denna rapport engagerade SNS en grupp forskare till SNS Demokratiråd 2022, som nu presenterar sina fynd. Syftet med arbetet var att ta reda på hur den lokala demokratin mår, analysera de utmaningar den står inför och kritiskt resonera om de huvudsakliga vägval forskarna ser. Därutöver presenteras förslag till reformer som forskarna tror kan stärka den
lokala demokratin på sikt.
SNS Demokratiråd 2022 består av:
Gissur Ó Erlingsson (ordförande), professor i statsvetenskap, verksam vid Centrum för kommunstrategiska studier, Linköpings universitet,
David Karlsson, professor i offentlig förvaltning, verksam vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet,
Jessika Wide, universitetslektor i statsvetenskap, Umeå universitet,
och Richard Öhrvall, biträdande universitetslektor i statsvetenskap vid Centrum för kommunstrategiska studier, Linköpings universitet, och affilierad forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN).
Näthat i Sverige
2021-09-01
Med ambitionen att följa svenskarnas relation till näthat över tid har InsightIntelligence, Trygg-Hansa, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), TietoEVRY och Göteborgs Stad genomfört en riksomfattande attitydundersökning. Denna rapport är en sammanställning av resultaten.
I rapporten framgår att sju procent av svenskarna säger sig har utsatts för näthat under det senaste året. 66 procent av samtliga respondenter säger sig i någon utsträckning vara orolig för att ta ställning i samhällsfrågor som följd av näthat. 87 procent ser också näthat som ett hot mot demokratin.
Mediebarometern 2020
Mediebarometern är en årlig undersökning av den svenska befolkningens tillgång till, och användning av, olika typer av medier.
Svenskarna ägnade mer tid än någonsin åt medier under 2020, sammanlagt i snitt sju timmar per person. Under det första pandemiåret ökade också nyhetskonsumtionen och betalningsviljan för både underhållningsmedier och nyhetsmedier på nätet. Det visar 2020 års Mediebarometer.
Mediebarometern genomförs av Nordicom vid Göteborgs universitet i samverkan med Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, Myndigheten för press, radio och tv, Sveriges Radio, Sveriges Television och Sveriges Utbildningsradio. Rapporten kom 2021-05-27.
Vidga det demokratiska utrymmet
2021-06-02
Denna rapport belyser civilsamhällets betydelse för det demokratiska utrymmet i Sverige och några av de många utmaningar som vår demokrati idag står inför. Rapporten har tagits fram inom ramen för civilsamhällets nystartsgrupp för ett nytt samhällskontrakt, Nysta, och syftar till
att ge förslag på åtgärder och vägar framåt för politiken i arbetet för ett vidgat demokratiskt utrymme.
esoh-report-2020-12-exop-v8
State of hate: Far-right extremism in Europe 2021
Expo, tillsammans med brittiska Hope not hate och tyska Amadeu Antonio Stiftung, har utkommit med rapporten ”State of hate: Far-right extremism in Europe 2021” där den högerextrema miljön i Europa granskas. Bilden som tonar fram är en miljö i förändring som blir allt mer internationell samtidigt som de traditionella organisationerna delvis förlorar i inflytande. Större omvärldshändelser som coronapandemin, valet i USA, Brexit och Black lives matter-protesterna har påverkat europeisk ytterhöger. Rasnationalism och konspirationsteorier har fått ett uppsving. Rapporten tar avstamp i en europeisk attitydundersökning med sammanlagt 12 000 respondenter i åtta europeiska länder.
Kvinnor och män i lokal demokrati
2021-03-03
Jämställdhetsmyndigheten har på regeringens uppdrag genomfört en förstudie om förutsättningar och möjligheter för kvinnor och män i områden med socioekonomiska utmaningar att vara delaktiga och delta i den lokala demokratins och lokalsamhällets formella och informella sammanhang.
Rapport om demokratin
Rapporten från Variety of Democracy är en omfattande rapport om den globala demokratin. 2020 års rapport pekar särskilt på ökningen av auktoritära ledare i stora demokratier.

Rapport om globala demokratitrender före och under covid-19
Den mellanstatliga organisationen Idea har släppt en ny rapport. Rapporten visar att mer än 60 procent av världens länder har inför coronarestriktioner som underminerar demokrati och grundläggande rättigheter. Enligt rapporten har 46 procent av världens demokratier infört restriktioner som är antingen illegala, oproportionerliga, onödiga eller infört restriktioner under en obestämd tid.
Antisemitism i Sverige
2021-06-01
Antisemitiska attityder och föreställningar minskar i samhället. En lägre andel än tidigare instämmer i antisemitiska påståenden. Det visar en ny kartläggning från Forum för levande historia som jämfört utvecklingen mellan 2005 och 2020.
De huvudsakliga frågeställningarna i undersökningen handlar om hur utbredda antisemitiska föreställningar och attityder är i den svenska befolkningen och hur utbredningen av sådana föreställningar förändrats mellan år 2005 och 2020.
Förtroendebarometern 2021
2021-03-26
Allmänhetens förtroende för institutioner,
politiska partier, massmedier och företag mäts årligen av Medieakademin. Enligt 2021 års mätning har förtroende ökat för flera demokratiska institutioner.
Biblioteken och pandemin
Rapport från februari 2021
Utöver vård, skola och omsorg har folkbiblioteken varit en av de få offentliga verksamheter som i stor utsträckning upprätthållit sin verksamhet och varit en del av det offentligas frontlinje under pandemin. Biblioteksservicen har varierat över landet, mellan kommuner och regioner.
Likaså har bibliotekens roll i kommunernas krisorganisation sett olika ut.
För att få en bättre bild av folk- och regionbibliotekens arbete under pandemin, bjöd Svensk biblioteksförening in chefer inom region- och folkbiblioteken till rundabordssamtal. Den här rapporten är en sammanfattning och analys av de samtalen.
Demokratiambassadör Emma Frans och Maja Åström om Demokratin i Hjärta och Hjärna av UR.
Ur programbeskrivningen:
Radiojournalisten Maja Åström och doktor Emma Frans tittar närmare på sådant vi säger om demokrati. ”Idag är det 100 år sen alla fick rösta”, ”Sverige var först i Norden med kvinnlig rösträtt” och ”demokratin är hotad” är några av påståendena i detta avsnitt. Tillsammans med gästexperten, statsvetaren Staffan I Lindberg professor vid Göteborgs universitet, tar de reda på vad som är sant, falskt eller mittemellan.
MIK Sverige – nätverk för medie- och informationskunnighet
Statens medieråd koordinerar det nationella aktörsnätverket MIK Sverige på uppdrag av regeringen. Syftet med nätverket är att genom samverkan mellan olika aktörer utveckla kunskap och effektivisera arbetet inom området och därigenom stärka MIK (medie- och informationskunnighet) hos alla i Sverige.
Rapport om demokratin
Rapport från mars 2021
Rapporten från Variety of Democracy är en omfattande rapport om den globala demokratin. 2021 års rapport pekar särskilt på konsekvenserna av pandemin samt att yttrandefriheten är hotad.
Skolgårdsrasism, konspirationsteorier och utanförskap
En rapport om antisemitism och det judiska minoritetskapet i
Malmös förskolor, skolor, gymnasier och vuxenutbildning från februari 2021.




https://www.delmos.se/wp-content/uploads/2020/03/en_demokrati_for_alla_tillganglig.pdf
www.delmos.se