Filmer

Filmer på tema demokrati

Här hittar du filmer på temat demokrati, som du kan använda för att starta demokratisamtal, inkludera i undervisning eller använda som innehåll i workshops om demokrati. 

Vår demokrati med Emma Frans

Med start i höst ser du sex korta filmer där demokratiambassadör Emma Frans svarar på frågor som rör allt från yttrandefriheten till näthat och styrelseskick. Emma Frans arbetar i ett fiktivt call center och tar emot samtal från olika personer runt om i Sverige. Filmerna är gjorda med glimten i ögat och tar upp teman som är viktiga för vår demokrati.

Mer information om de områden som filmerna berör hittar du under fliken “Mer om demokrati,” där en mängd demokratifakta finns samlad för att underlätta för dig som vill veta mer eller som undervisar på temat demokrati.

Passa på att se filmen om demonstrationsfrihet tills de resterande fem filmerna om olika demokratiteman släpps i höst!

Teaser Demonstrationsfrihet

Demonstrationsfrihet - med Emma Frans

Explainers om demokrati

I tio korta explainers tas olika aspekter på demokratin upp. Dessa kan användas som tankeväckande inslag i undervisning, workshops, dialog eller olika sammanhang där demokrati diskuteras i sociala medier.

Yttrandefrihet

Oberoende medier

Hur styrs Sverige?

Offentlighetsprincipen

Desinformation

Är du kvinna?

Vad hände i Sverige år 1921?

Religionsfrihet

Oberoende domstolar

Rösträtt

Mer om demokrati

Här kan du fördjupa dig i alla de demokratiteman som tas upp i filmerna på denna sida.

Läs mer

Kommittén

Kommittén Demokratin 100 år leds av Peter Örn. I kommittén ingår även demokratiambassadörerna Emma Frans, Lena Posner-Körösi och Rosaline Marbinah och ett sekretariat.

Läs mer

Rapporter och samtal

Vill du läsa mer om demokrati eller lyssna/titta på samtal där kommittén har medverkat. Här har vi samlat tips och länkar till olika artiklar, skrifter, poddar, TV- och radioprogram som berör olika aspekter av demokrati.

Läs mer