Filmer

Filmer på tema demokrati

Här hittar du filmer på temat demokrati, som du kan använda för att starta demokratisamtal, inkludera i undervisning eller använda som innehåll i workshops om demokrati.

 

Filmerna är producerade och publicerade under 2021. Efter den 1 juni 2022 uppdateras hemsidan inte längre, eftersom kommitténs arbete då är avslutat. För att filmerna ska kunna användas i undervisning och workshops eller för egen förkovran även efter kommitténs slut, finns hemsidan kvar till den 1 juni 2027. Dock tar kommittén inte ansvar för eventuella förändringar i sakfrågor eller brutna länkar. Vi hoppas dock att filmerna ska komma till stor nytta även de kommande fem åren.

Vår demokrati med Emma Frans

I sex korta filmer svarar demokratiambassadör Emma Frans på frågor som rör allt från yttrandefriheten till näthat och styrelseskick. Emma Frans arbetar i ett fiktivt call center och tar emot samtal från olika personer runt om i Sverige. Filmerna är gjorda med glimten i ögat och tar upp teman som är viktiga för vår demokrati.

Skapa ditt eget pedagogiska upplägg för lektioner om demokrati genom att använda filmerna som ingång till olika demokratiteman.

Teasern kan vara ett första möte med en frågeställning, som diskuteras bland deltagarna. Har de svar på frågan? För att höra hur Emma Frans hanterar frågeställningen tittar ni sedan på fullängdsvideon.

Fördjupad kunskap och information hittar du under fliken  ”Mer om demokrati,” antingen i rullgardinsmenyn eller i kolumnen till höger här på sidan.

Titta även in i den digitala Demokratistugan, där du och dina deltagare kan göra quiz om demokrati, fundera över hur rösträtten sett ut genom tiderna, lära er mer om våra fri- och rättigheter samt mycket mer.

Styrelseskick – teaser

Styrelseskick – med Emma Frans

Rösträtt – teaser

Rösträtt – med Emma Frans

Hat och hot – teaser

Hat och hot – med Emma Frans

Desinformation – teaser

Desinformation – med Emma Frans

Yttrandefrihet – teaser

Yttrandefrihet – med Emma Frans

Demonstrationsfrihet – teaser

Demonstrationsfrihet – med Emma Frans

Explainers om demokrati

I tio korta explainers tas olika aspekter på demokratin upp. Dessa kan användas som tankeväckande inslag i undervisning, workshops, dialog eller olika sammanhang där demokrati diskuteras i sociala medier.

Vill du förbättra Sverige? Delta i demokratin!

Yttrandefrihet

Oberoende medier

Offentlighetsprincipen

Desinformation

Är du kvinna?

Vad hände i Sverige år 1921?

Religionsfrihet

Oberoende domstolar

Rösträtt

Arabiska, sociala medier och yttrandefrihet

Arabiska, så styrs Sverige

Arabiska, rösträtten

Arabiska, demokrati

Arabiska, religionsfrihet

Somaliska, demokrati

Somaliska, religionsfrihet

Somaliska, rösträtten

Somaliska, så styrs Sverige

Somaliska, sociala medier och yttrandefrihet

Mer om demokrati

Här kan du fördjupa dig i alla de demokratiteman som tas upp i filmerna. Här finner du t.ex. grundlagarna, information om fri- och rättigheter i vår demokrati, mer information om val och rösträtt liksom hur landet styrs.

Läs mer

Digitala Demokratistugan

Här kan du göra quiz om demokrati, fundera kring vem som fått rösträtt när under Sveriges demokratihistoria, diskutera var vilka beslut fattas i Maktapparaten, ta upp spännande demokratiteman i Samtalssnurran och grupparbeta kring källkritik i Nyhetsmaskinen t.ex.

Läs mer

Kommittén

Kommittén Demokratin 100 år leds av Peter Örn. I kommittén ingår även demokratiambassadörerna Emma Frans, Lena Posner-Körösi och Rosaline Marbinah och ett sekretariat.

Läs mer

Rapporter och samtal

Vill du läsa mer om demokrati eller lyssna/titta på samtal där kommittén har medverkat. Här har vi samlat tips och länkar till olika artiklar, skrifter, poddar, TV- och radioprogram som berör olika aspekter av demokrati.

Läs mer