Håll demokratikoll

Håll dig uppdaterad på demokratiarbetet som pågår runt om i landet, fysiskt och digitalt. Under oktober och början av november har demokratirelaterade samtal, seminarier, radioprogram och teaterföreställningar släppts – läs mer om dessa demokratiaktiviteter nedan!

Kommitténs samtal från Bokmässan kan nu ses på UR play! Via följande länkar kan du se samtalen som kommittén deltog i inom ramen för demokratitemat!

 

Demokratikollen När människor tystnar hotas vår demokrati – hur hanterar vi antidemokratiska röster, näthat och desinformation? med bland annat demokratiambassadör Emma Frans, finns tillgängligt digitalt via Linnéuniversitets hemsida!

Kan demokratin förstås bättre genom att leka demokrati? Den frågan lyfts i en workshop om demokrati på Dramaten – lyssna på SR:s reportage om det här.

Inom teater finns fler exempel på att demokratitemat lyfts. I Norrbotten kan du nu se revyföreställningen ”Ja må den leva” och på Stockholms improvisationsteater går föreställningen ”Demokrati impro”.

Just nu är klimatmötet COP26 i Glasgow aktuellt. Detta lyftes bland annat i #vimåsteparatas senaste demokratifrukost om hållbarhet. Samtalet kan ses i efterhand: Facebook Live | Facebook

Bild från #vimåstepratas demokratifrukost den 9 november. Foto: #vimåsteprata.

Demokratiambassadör Emma Frans deltog i samtalet ”Hur stärker vi motståndskraften mot desinformation vid krishanteringen?” den 17 november. Samtalet anordnades av Länsstyrelsen i Stockholms län och är en del av deras satsning för att fira att demokratin fyller 100 år.

Den 18 november var det demokratidag för gymnasieelever i Stockholm, Göteborg och Örebro. Demokratidagarna anordnas av respektive universitet på uppdrag av regeringen. För kommittén deltar Peter Örn och Emma Frans. Klicka på länkarna nedan för att hitta mer information och för att ta del av det material som redan nu finns tillgängligt

MUCF-dagarna anordnas 23–25 november i år och är till två tredjedelar digitalt. Sista dagen, den 25 november, sker konferensen fysiskt i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm med bland annat kommitténs ordförande Peter Örn som medverkande. Mer information och anmälan till det digitala och fysiska evenemanget finns här.

MR-dagarna i Göteborg går av stapeln den 6–7 december, läs mer om det här. Kommittén kommer vara på plats på konferensen, som dessutom inleds av demokratiambassadör Rosaline Marbinah. Även kommitténs demokratiambassadör Emma Frans medverkar.

Den 7 december anordnar Kungliga biblioteket samtalet Forskning och fest. Om rösträttsjubileet 2018–2021 – missa inte det!

Syntolkning: Ett collage med bilder på deltagare i kommitténs samtal på Bokmässan samt en bild där #vimåstepratas samtal om hållbarhet presenteras. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dela via

Kopiera länk

Kopiera