Snart är demokratistugan framme i ett län nära dig!

Vill du lära dig mer om svensk demokrati och diskutera lokala demokratiutmaningar? Då ska du besöka det mobila kunskapscentret Demokratistugan! Stugan ingår i kommittén Demokratin 100 års nationella kunskapskampanj om den svenska demokratin.

Demokratistugan är ett fysiskt och digitalt kunskapscenter om demokrati som ska turnera runt i landet under 2021 – det år då vi i Sverige firar 100 år av allmän och lika rösträtt!

Demokratistugan speglar olika aspekter av Sveriges demokrati, ökar kunskapen om demokratin och uppmuntrar till engagemang och eftertanke. I stugan kan du lära dig mer om demokratins historia, samtid, framtid och den lokala demokratin i Sverige. Den kan användas för mindre seminarier, workshops och liknande aktiviteter.

Under året kommer Demokratistugan att besöka de flesta av Sveriges län från norr till söder och den fysiska premiären är planerad bli i Västerbotten den 16 augusti. Boende och besökare i länet, skolklasser och andra som är intresserade eller har vägarna förbi är varmt välkomna att ta del av de program som kommer att planeras av länsstyrelserna i och omkring Demokratistugan.

När du kliver in i stugan möts du av en utställning och en rad olika övningar som kan göras tillsammans med andra eller på egen hand. Här finns till exempel Frihetskalendern där du kan lära dig mer om olika fri- och rättigheter, och övningen ”När fick hen rösträtt?” som visar hur den allmänna och lika rösträtten under 1900-talet successivt har breddats till att omfatta allt fler. Stugan har även intresseväckande information utanpå och terrassen kommer att användas för kulturarrangemang, paneler, uppträdanden och samtal – självklart kommer det att finnas kaffe till besökarna!

Den digitala stugan finns tillgänglig dygnet runt och erbjuder bland annat en 3d-rundtur, massor av demokratifakta och flera övningar. Du hittar den här på vår hemsida.

Vill du veta när den fysiska Demokratistugan besöker ditt län? Läs mer om Demokratistugans turnéplan!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dela via

Kopiera länk

Kopiera