Romernas Internationella dag firar 50 år

Den 8 april firas den Internationella Romadagen. I år är det dessutom 50 år sedan dagen inrättades – den tillkom med anledning av den första romska världskongressen som hölls i London 1971. Det var då den romska flaggan och nationalsången Gelem, gelem antogs officiellt. Firandet blir på grund av pandemin främst digitalt, men detta ger också fler en möjlighet att ta del av det som erbjuds på olika håll i landet.
Vi har samlat några olika länkar:
Från kl 15.00 kan du följa RIKC i Malmö. Där blir det livesändning där poesi och musik står i fokus. Programmet sänds från Malmö Konsthall, i de lokaler där utställningen med den romska konstnären och Förintelseöverlevande Ceija Stojka samtidigt pågår.
Internationella romska dagen med RIKC!
Från klockan 18.00 är det dags för È Romani Glinda i Stockholm som bjuder på ett späckat program med videohälsningar, tal och musik. Medverkande i programmet är statsminister Stefan Löfven, kultur- och demokratiminister Amanda Lind, musikgruppen Bahtale Roma, Fred Taikon från È Romani Glinda och många hälsningar från hela landet.
50-årsjubileum av den Internationella romadagen 8 april 2021
Vill du läsa mer om romer och nationella minoriteter?
På minoritet.se kan du hitta både historia och aktuella artiklar.
Institutet för språk och folkminnen har publicerat en rapport om allmänhetens kunskap om och attityd till Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk som du hittar här:
Nationella minoriteter 2020 – Institutet för språk och folkminnen (isof.se)
För dig som vill djupdyka i romska studier har Södertörns högskola många kurser att botanisera bland – läs mer här:
Forum för romska studier – Södertörns högskola
Skolverket har skapat en samlingssida med både faktamaterial, rörligt material och annan inspiration för alla intresserade:
Undervisa om den nationella minoriteten romer – Skolverket
Hos UR hittar du också serien Romernas historia 1900-tal som ger en överblick över hur historien sett ut för romer i Sverige:
Romernas historia 1900-tal | UR Play
Läs mer om romer och svensk demokrati här:
När fick romer rösträtt? | Demokrati100.se
Utanför demokratin | Forum för levande historia
Syntolkning: Bilden visar den romska flaggan.
Källa: Wikimedia Commons
Leave a Reply