Lopp + corona? Inga problem för IFK Umeå

Med anledning av rådande pandemi har många stora sporthändelser skjutits på framtiden, bland annat Stockholm Marathon som skulle hållits den 30 maj men som nu flyttats till början av september. I Umeå beslutade man dock att fortsätta verksamheten, men med ett nytt grepp.

– I och med att den normala tävlingssäsongen förändrats så totalt, tycker vi det är viktigt att ändå fortsätta med vår verksamhet om än i ändrad form. Istället för att bara ställa in så gäller det att hitta nya vägar och ställa om, säger Hans Nilsson på IFK Umeå.

Hans Nilsson. Foto: IFK Umeå

Under påsklovet fanns chansen att delta i Umeås första virtuella lopp, under namnet ”Virtuella Påskmilen”. Deltagarna loggade sin sträcka genom gps-klocka eller en app i telefonen. När man kontrollerat distans och tid laddade deltagarna upp resultatet på IFK Umeås hemsida.
– Vi marknadsförde loppet lokalt, främst i Umeåområdet, och totalt fick vi 50 löpare som deltog. Normalt brukar några mindre tävlingar dra igång i april och vi fick många positiva kommentarer kring tajmingen av loppet. Det var också uppskattat att man kunde registrera sin tid under hela påsklovet så några löpare sprang faktiskt två gånger.

IFK Umeå utesluter inte fler digitala satsningar i framtiden.
-Vi får se hur det utvecklar sig kring den rådande pandemin och vilka restriktioner som kommer att gälla. Varje höst sedan 1986 arrangerar vi Umemilen och det kan bli så att vi gör den tävlingen digital i år.

Varje dag erbjuds idrottsaktiviteter till närmare 150 000 barn och ungdomar runt om i landet. Riksidrottsförbundet samlar strax över 3 miljoner medlemmar. Hans Nilsson ser idrottsrörelsen som viktig för demokratin, men också tvärtom.
– Idrottsrörelsen har en mycket viktig roll i vårt samhälle där vi som politisk obunden organisation ser det som en självklarhet att stå upp för alla människors lika rätt. Där är föreningsdemokratin viktig och att alla ska kunna få komma till tals och uttrycka sin åsikt. Demokratiska värderingar hjälper också till att skapa ett engagemang och tar föreningen framåt och möjliggör att vi, som förening bildad 1901, också kan vara en förening som lever med i tiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dela via

Kopiera länk

Kopiera