Idag är det 100 år sedan kvinnor fick rösta för första gången. Fira med oss!

I september 1921 röstade kvinnor för första gången i Sverige. Den 10 september 1921 gick därför kvinnorna i i Malmö, Helsingborg, Lund och Landskrona till valurnorna.
På den tiden röstade landets olika valkretsar utspritt över en period på drygt två veckor, mellan den 10 och 26 september. Den 10 september 1921 var det därför 36 169 skånska kvinnor som röstade för första gången i ett svenskt riksdagsval. Detta utgjorde 57,6 % av de rösträttsberättigade kvinnorna i distriktet, vilket kan jämföras med rikssnittet på 50,5 % och med andelen män som var 68 %. Kvinnor deltog trots sin nyvunna rösträtt än så länge i lägre utsträckning än män i valet. Idag är förhållandet det omvända.
1921 var även första valet som kvinnor var valbara. Efter valet kom fem kvinnor in i Sveriges riksdag: Elisabeth Tamm, Nelly Thüring, Bertha Wellin, Kerstin Hesselgren och Agda Östlund. Läs mer om dessa pionjärer här: De första kvinnorna i riksdagen | Demokrati100.se
Fira med oss!
Kommittén Demokratin 100 år uppmärksammar denna högtidliga dag med en Demokratiafton på Kulturhuset i Stockholm. För dig som inte har möjlighet att närvara fysiskt, går det att följa aftonen digitalt på Kulturhusets facebooksida. Kulturhuset Stadsteaterns Facebooksida.
Det utlovas spännande samtal och debatt. I programmet ingår även musik med jazz- och funklegendaren Nils Landgren samt musikerna Ida Sand och Johan Norberg. Det blir poesi av Farhiya Feysal och framträdande av Katarina Ewerlöf i rollen som Gun Britt i demokratimusikalen Almstriden. Se hela programmet: Demokratiafton: välkommen att fira vår viktiga hundraåring! (kulturhusetstadsteatern.se)
Syntolkning: Den svartvita bilden visar gående kvinnor. De är på väg för att rösta.
Källor:
Sveriges officiella statistik, SCB. Riksdagsmannavalen år 1921 av Kungl. Statistiska centralbyrån (scb.se)
Valdeltagande i riksdagsvalet 2018, SCB Tabeller och Statistik. Allmänna val, valdeltagandeundersökningen (scb.se)
Foto: På väg att rösta. Reproduktion. KvinnSam, Göteborgs universitetsbibliotek.
Leave a Reply