Demokratistugan har anlänt till Västerbotten

Nu är Demokratistugans turné igång! I måndags anlände stugan till turnéns första stopp i Dorotea, Västerbotten län. Stugan är kvar till 18 augusti och åker sedan vidare till Robertsfors där den stannar 19-21 augusti. Demokratistugan är en del av uppmärksammandet av att Sveriges demokrati fyller 100 år i år.

Demokratistugan är ett fysiskt och digitalt kunskapscenter som besöker flera län i höst. Stugan speglar olika aspekter av Sveriges demokrati och ska bidra till att öka kunskapen om demokratin och uppmuntrar till engagemang och eftertanke. I stugan kan du lära dig mer om grundlagen, våra fri- och rättigheter, valsystemet, demokratins historia och mycket mer.

Under stugans besök i Västerbotten bjuder Dorotea kommun och Robertsfors Kommun på ett fullspäckat demokratiprogram tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten och mängder av aktörer i länet!  Stugan invigdes i måndags av demokratiambassadör Lena Posner-Körösi, kommunstyrelsens ordförande Nicke Grahn och länsråd Lars Lustig från Länsstyrelsen Västerbotten. Bland aktiviteterna i demokratistugan, som utformats och planerats lokalt, återfinns seminarier, workshops, och liknande aktiviteter om olika perspektiv på demokrati. Programmet belyser också varför demokratin är värd att värna och stärka nu och framåt. Hela programmet i Dorotea hittar du här. Det kommer att vara möjligt att delta i ett antal programpunkter digitalt.

Efter tre dagar i Dorotea öppnar Demokratistugan återigen, denna gång i Robertsfors. Vid invigningen medverkar landshövding Helene Hellmark Knutsson tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Patrik Nilsson och kommunstyrelsens vice ordförande Lars Tängden. Programmet hittar du här. Länsstyrelsen kommer att sända inslag från ett urval av aktiviteterna i myndighetens sociala kanaler.

Om Demokratistugans turné

Under året kommer Demokratistugan att besöka de flesta av Sveriges län från norr till söder. Boende och besökare i länet, skolklasser och andra som är intresserade eller har vägarna förbi är varmt välkomna att ta del av de program som kommer att planeras av länsstyrelserna, kommuner och andra lokala aktörer. Vill du veta när den fysiska Demokratistugan besöker ditt län? Läs mer om Demokratistugans turnéplan här. Den digitala demokratistugan är öppen dygnet runt. Besök den här: Välkommen till Demokratistugan | Vår demokrati (vardemokrati.se)

I juni undertecknade Länsstyrelsen i Västerbotten, ett antal av länets kommuner och Umeå universitet Deklaration för en stark demokrati. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dela via

Kopiera länk

Kopiera