Demokratisatsning i Jönköping för en stark demokrati

Den 23 april skriver länsstyrelsen i Jönköping och 7 kommuner från länet under Deklaration för en stark demokrati. Under förmiddagen idag samlades representanter från länsstyrelsen och undertecknande kommuner för att gemensamt stärka demokratin. Bland representanterna fanns Landshövding Helena Jonsson och Peter Örn, ordförande i kommittén Demokratin 100 år.

Ur länsstyrelsens åtaganden inom ramen för deklarationen kan vi bland annat läsa att länsstyrelsen kommer arbeta med att stärka medarbetarnas kunskaper kring den statliga värdegrunden. Länsstyrelsen kommer även fungera som forum och nätverk för lokala och regionala aktörer i deras arbete med social hållbarhet.

”Det är mycket glädjande att Länsstyrelsen i Jönköping undertecknar Deklaration för en stark demokrati. Länsstyrelsen förstärker demokratiarbetet bland annat genom att samordna nätverk och forum för regionala och lokala aktörer. Kommittén ser inte minst fram emot den regionala demokratikommission som länsstyrelsen ska tillsätta för att skapa förutsättningar för delaktighet i demokratin och det demokratiska samtalet. Det är på lokal nivå som stora delar av demokratin utspelar sig, och där har länsstyrelsen en viktig roll att fylla”, säger Peter Örn, ordförande i kommittén Demokratin 100 år.

Kommittén välkomnar denna satsning och gemensamma vilja att stärka demokratin som nu blir ytterligare lokalt förankrad i Jönköping.

Under hösten kommer kommittén Demokratin 100 års demokratistuga att besöka Jönköping. Demokratistugan är ett mobilt kunskapscenter om demokratin och kan användas för mindre seminarier, workshops och liknande aktiviteter om demokratin

Här hittar du alla aktörer samt deras åtaganden:

Länsstyrelsen Jönköping

Sävsjö kommun

Eksjö kommun

Nässjö kommun

Gnosjö kommun

Vaggeryd kommun

Mullsjö kommun

Gislaved kommun

Syntolkning: Landshövding Helena Jonsson undertecknar deklaration för en stark demokrati

Foto: Jens Mattsson, länsstyrelsen Jönköping

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dela via

Kopiera länk

Kopiera