Att minnas är att värna vår demokrati – Förintelsens minnesdag 27 januari

Den 27 januari är det den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Det är nu 77 år sedan ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger, Auschwitz-Birkenau, befriades.

En grundbult i ett demokratiskt samhälle är respekt för alla människors lika värde. Den 27 januari minns vi hur världen såg ut för mindre än 100 år sedan. Det är ett tillfälle att ta del av kunskap och berättelser, som bidrar till att befästa vikten av att bevara och värna vår demokrati.

Här följer ett urval minnesceremonier som du kan ta del av både digitalt och fysiskt:

Judiska församlingen i Stockholm håller en minnesceremoni för att hedra de människor som förlorade sina liv i Förintelsen. I Stockholms Stora synagoga kommer statsminister Magdalena Andersson delta som en av talarna. Det finns möjlighet att följa ceremonin digitalt. Programmet hittar du här: Förintelsens minnesdag 2022 (jfst.se)

Forum för levande historia sänder live från Eric Ericssonhallen på Skeppsholmen i Stockholm. Under temat Utopins pris diskuteras nazismen som ideologi. Talar gör bland andra den franske historikern Johann Chapoutot.  Här kan du läsa mer om eventet. Förintelsens minnesdag: Ceremoni | Forum för levande historia

É Romani Glinda bjuder in till en minnesceremoni i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Här hittar du till mer information och möjlighet att följa livestreamen: Minnesstund under Förintelsens minnesdag 27 januari 2022 (romaniglinda.se)

Malmö Stad sänder live från Malmö stadsbibliotek. Det blir två olika program med fokus på den judiska respektive den romska Förintelsen. Se mer: Förintelsens minnesdag 2022 – live från Malmö – Malmö stad (malmo.se)

Borås stad håller en ljuständningsceremoni utanför Kulturhuset och minnesdag på Borås Stadsteater: Förintelsens minnesdag 2022 – Borås Stad (boras.se)

Göteborgs stad arrangerar en miniutställning om antisemitism då och nu. Läs mer: MINIUTSTÄLLNING: ANTISEMITISM – DÅ OCH NU – Göteborgs Stad (goteborg.se)

Göteborgs universitet bjuder på minnesceremoni med musik helt digitalt här: Samling för demokrati | Göteborgs universitet (gu.se)

Västerås uppmärksammar minnesdagen med en hel vecka där det bjuds på både fysiskt och digitalt program: Förintelsens minnesvecka 24–30 januari 2022 – Västerås (vasteras.se)

Motala kommun: Förintelsens minnesdag uppmärksammas – Motala kommun

Luleå tekniska universitet: Förintelsens minnesdag: Utopins pris och ideologins betydelse – Luleå tekniska universitet, LTU – forskning och utbildning i världsklass

Linköpings kommun Förintelsens minnesdag – linkoping.se

Vadstena kommun: Vadstena kommun – Förintelsens minnesdag

Varbergs Teater: Förintelsens minnesdag uppmärksammas på Varbergs Teater | Kulturhuset Komedianten

Kungliga Operan i Stockholm har urpremiär för en opera baserad på en sann historia. Här finns möjlighet att ta del av föreställningen på biografer runt om i Sverige, liksom i världen – då den livesänds via Operan play. Se mer:  Löftet – live digitalt & på bio (operan.se)

—-

Syntolkning bild: Taggtråd som lösgör sig från korrugerad plåt och sträcker sig upp mot himlen
Foto: Thérèse Amnéus

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dela via

Kopiera länk

Kopiera