Tack till alla er som är med och stärker vår demokrati!

Kommittén Demokratin 100 år vill inför 2021 års slut tacka alla aktörer som skrivit under Deklaration för en stark demokrati samt er som stått värdar för Demokratistugan och som engagerat er i att stärka och värna demokratin under det gångna året. 

Arbetet för demokratin är något som kan ske i stort och smått. Kommittén fick år 2018 i uppdrag att skapa en samling för en stark demokrati. Med fokus på 2021, året då Sverige firar 100 år efter införandet av allmän och lika rösträtt, har hela landet slutit upp kring möjligheten att fokusera på demokratin, dess utveckling och möjligheter. Denna samling är ett exempel på att vi alla kan göra något och hur vi tillsammans kan göra ännu mer.

Kommittén har fått se exempel på allt från demokratiselfies, ljusmanifestationer, artistuppträdanden, demokratiteckningar, samtalsserier, poddar, workshops och demokratidrömfångare till tipsrundor, filmer, passionerade tal och fackeltåg. Kreativiteten har varit stor när län, regioner och kommuner i Sverige ordnat demokrativeckor runt Demokratistugans besök.

Nu har drygt 300 aktörer skrivit på Deklaration för en stark demokrati och gjort åtaganden för att ytterligare stärka demokratin. Därigenom har tusentals människor nåtts med kunskap om demokratin, samtal, aktiviteter och firande på olika sätt.

Men arbetet för demokratin tar inte slut i och med detta år, utan fortsätter även in i 2022 då flera aktörers åtaganden löper längre fram.

Se alla aktörer och läs deras demokratistärkande åtaganden här.

Detta stora engagemang vill kommittén Demokratin 100 år och kulturminister Jeanette Gustafsdotter särskilt uppmärksamma med denna videohälsning till alla er som varit med på resan och som tar den vidare in i framtiden för minst 100 år till av demokrati!

Tack!

 

 

 

Syntolkning bild: Kulturminister Jeanette Gustafsdotter i svart kavaj och röd blus, tittar leende rakt fram.

Fotograf: Magnus Liljegren, Regeringskansliet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dela via

Kopiera länk

Kopiera