Raoul Wallenberg har blivit en symbol för att det går att göra skillnad

2012 skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år. Året därpå beslöt Sverige att den 27 augusti ska vara den årliga Raoul Wallenberg-dagen. Det innebär att en mängd olika aktiviteter sker runt om i landet för att högtidlighålla minnet av en av vår tids stora hjältar, men också för att denna dag ska tjäna som inspiration för fortsatta insatser att värna och stärka demokratin och synen på alla människors lika värde, i Raoul Wallenbergs anda.

Raoul Wallenberg var arkitekt och affärsman och fick uppdraget att resa till Ungern för att tjänstgöra vid den svenska ambassaden i Budapest. Året var 1944. Nazisterna hade ockuperat landet, och deportationen av de ungerska judarna till Auschwitz hade kommit igång. Raoul Wallenberg var en handlingens man, och snart hade han och kollegor på ambassaden påbörjat framtagandet av svenska skyddspass som delades ut till ungerska judar, s.k. Svensk-hus inrättades dit man tog judar för att skydda dem mot deportation.

Överlevande har vittnat om hur Raoul Wallenberg handgripligen ryckte judar ur nazisternas händer, drog ner dem från tåg och ut ur marscherande led. På så sätt lyckades han rädda 10.000-tals judar undan en säker död. Många av dessa räddade fann ett nytt hem i Sverige efter kriget.
Några månader före andra världskrigets slut för 75 år sedan – i januari 1945 – togs Raoul Wallenberg till fånga av ryssarna. Trots stora ansträngningar, inte minst från hans syster Nina Lagergren, fick familjen och Sverige aldrig klarhet i hans öde. Så sent som 2016 dödförklarades han.

Raoul Wallenberg har kommit att bli en symbol för att det går att göra skillnad. Han är beviset för att vi kan påverka genom att ta ansvar – inte bara för oss själva utan även för andra. Detta är en viktig påminnelse i tider då demokratin är hotad, då många människor runt om i världen upplever att deras friheter begränsas. Medier tystas, kulturinstitutioner läggs ner, länders historia skrivs om, valresultat manipuleras. Detta sker i Polen, Belarus och Ungern för att nämna några geografiskt nära exempel.

Men låt inte bara denna dag, då vi hedrar vår tids stora hjälte, vara en påminnelse om demokratins utmaningar. Varje dag måste vi alla ställa oss frågan: vad kan jag göra för att värna demokratin, för att se till att människor får möjlighet att leva i frihet och utan rädsla för hur de ser ut, vad de tror på, eller vem de älskar?

Låt varje dag vara din Raoul Wallenberg-dag!

Lena Posner-Körösi, demokratiambassadör och jurymedlem för Raoul Wallenbergpriset

 

Om Raoul Wallenberg-priset

Priset delas ut varje år på Raoul Wallenbergs dag, den 27e augusti av Raoul Wallenberg Academy. Priset går till en person som i Sverige arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde. Se årets nominerade här: https://raoulwallenberg.se/raoul-wallenbergpriset/

Årets pris delas ut i samband med ett digitalt evenemang, innehållandes bland annat ett samtal om civilkurage. Prisutdelningen börjar vid 16.00.

Följ prisutdelningen av priset live här!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dela via

Kopiera länk

Kopiera