Hyvää ruotsinsuomalaisten päivää! Glad sverigefinsk dag!

I dag, den 24 februari, är det sverigefinnarnas dag. Sverigefinnarna är den största nationella minoriteten i Sverige (ca 700 000 personer) och en benämning på personer med finskt modersmål bosatta i Sverige. En av Sveriges många sverigefinnar är författaren Susanna Alakoski som föddes i Vasa i Finland, och kom till Sverige på 1960-talet med sina föräldrar.

– Tidigare kallade jag mig för 100 procent svensk och 100 procent finsk. Men när ordet sverigefinnar kom kände jag in det, nosade på det, och läste på om vad det kunde innebära. Efter ett tag så tyckte jag att det var ett ord som förklarade stora delar av min historia i Sverige, en övergång från förvirring till förvissning. Det är så lätt att säga sverigefinsk så förstår folk att man kommer från någonstans mer än Sverige. Det gillar jag.

Sverigefinnarnas dag har firats sedan 2011, och 2012 beslutade Svenska Akademien att 24 februari ska utgöra sverigefinnarnas dag efter språkvetaren och folkloristen Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han grundande den första finska föreningen i Sverige i Stockholm 1830. Susanna Alakoski tycker att det är fantastiskt att det finns en specifik dag då vi påminns om sverigefinnarnas historia i Sverige.

– Den tid som sverigefinnarna har bott, verkat och levt i Sverige är en stor del av den svenska historien. Om många uppmärksammar dagen får vi alla syn på mångfalden av alla sverigefinska liv som existerat nu och då. De allra flesta kom ju hit som arbetskraftsinvandrare, den folkvandringen var enorm. Det är en berättelse vi alltid behöver påminna oss om.

Här kommer tre kulturtips från Susanna Alakoski på sverigefinnarnas dag:

  1. Spela sångerskan Miriam Bryants låtar.
  2. Läsa poeten Tuija Nieminen Kristoferssons dikter.
  3. Lyssna på Finnjävlarpodden, Sveriges Radio, av och med Victoria Rixer och Kristian Borg.

Om Susanna Alakoski:

Susanna Alakoski gjorde författardebut 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset och både blev pjäs och film. Sedan dess har Alakoski varit redaktör för ett flertal uppmärksammade antologier, skrivit ytterligare en roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010), fyra barnböcker samt de två dagboksessäerna Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015), där den sistnämnda sattes upp som pjäs på Stockholms Stadsteater våren 2016. Alakoski är socionom och utsågs år 2015 till hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö Universitet. Föreställningen Laina och fåglarna hade premiär 2017. Alakoski är aktuell med Londonflickan, del två i en romansvit om fyra böcker.

Susanna Alakoski 2019

Läs mer om sverigefinnarna här:

Syntolkning: Bild på Susanna Alakoski år 2019.

Foto: Sara Mac Key

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dela via

Kopiera länk

Kopiera