Det är alltid möjligt att stå upp för demokratins värden

Krönika 

Sedan 1999 är den 27 januari en nationell minnesdag över Förintelsen. Denna dag år 1945, för 76 år sedan, befriade Röda armén dödslägret Auschwitz där drygt en miljon judar hade gasats eller skjutits ihjäl, torterats till döds eller dött på grund av svält och utmattning. Auschwitz har blivit symbolen för Förintelsen och ondskan i vår tid.

Det är med djup oro jag följer den politiska utvecklingen både här hemma i Sverige och internationellt. Viljan att ”bevara den nationella särarten” har bidragit till att populistiska partier vunnit terräng runt om i Europa.

Antalet hatbrott mot olika minoriteter har ökat under senare år. Dessa har skett i samband med demonstrationer och våldsamma upplopp, angrepp på enskilda individer och hat och hot via sociala medier.

Vart är vi på väg, kommer hatet och våldet få stadigare grepp om människor? Kommer vi att tvingas ge vika för terror och hot? Vad kommer detta göra med våra demokratier?

Vi vet vad ord kan leda till. Den 6 januari i år bevittnade världen hur president Trump efter sitt tal i Washington uppviglade sina supportrar att ta sig till Kapitolium. Det var ingen fredlig demonstration. Kapitolium stormades av högerextrema Trump-supportrar. Detta i försök att stoppa den demokratiska processen att formalisera väljarnas röster – att bekräfta valet av näste president och vice-president i USA. Efter några hemska timmar med död och förödelse i hjärtat av USA:s demokrati, lyckades de folkvalda i kongressen återuppta processen.

När vi i dessa dagar minns Förintelsen och Auschwitz befrielse, när vi vet vad människor är kapabla att göra mot varandra, då måste vi alla reagera. Det finns alltför många skrämmande exempel på vad ord kan leda till.

Medan Auschwitz förknippas med både några fås ondska och den tysta majoritetens likgiltighet och passivitet är Raoul Wallenberg ett bevis för att det alltid är möjligt att stå upp emot orättvisor, hänsynslöshet och dödande. Att varje individs insats räknas och kan göra skillnad. Det är en viktig insikt, som också i denna tid är relevant.

I år högtidlighåller Sverige 100 år av demokrati. 1921 fick kvinnor för första gången rösta i allmänna val.

Men samtidigt som vi uppmärksammar kraften i vår demokrati, de fri-och rättigheter vi som medborgare har, måste vi påminna om och bemöta de utmaningar som demokratin utsätts för. Det är allt från desinformation och antidemokratiska krafters försök att tysta demokratiska företrädare till hat och hot mot minoritetsgrupper.

En dag som denna, 76 år efter Auschwitz befrielse, är det därför mer angeläget än någonsin att stå upp för demokratin, agera mot orättvisor och säga ifrån när hatets gift sprids. Raoul Wallenberg visade vägen – ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Låt denna devis vara allas vår ledstjärna när vi minns och hedrar Förintelsens offer.

Lena Posner-Körösi, demokratiambassadör i kommittén Demokratin 100 år

 

Foto: Thérèse Amnéus

Många av de aktörer som skrivit på Deklaration för en stark demokrati högtidlighåller Förintelsens minnesdag på olika sätt. Här är ett urval av det som sker runt om i landet:

Forum för levande historia anordnar en minnesceremoni med Livia Fränkel, överlevande av Förintelsen, statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Andreas Norlén.

Forum för levande historia arrangerar även flera samtal i vilka bland andra organisationerna Kvinna till kvinna och #Vimåsteprata deltar.

Norrköping kommuns ”Demokrati- och människovärdedagar 2021 startar på Förintelsens minnesdag. I demokratidagarna deltar bland andra föreningen #Jagärhär. På play.norrkoping.se kan du även se en förinspelad ceremoni på judiska begravningsplatsen med tal från Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf.

På Länsstyrelsen Värmlands och Karlstads kommuns digitala minnesstund uppträder världsmusikgruppen Sirocco med klezmermusik. Talar gör bland annat landshövding Georg Andrén och författare och illustratör Stina Wirsén.

Länsstyrelsen Västra Götaland och Göteborgs Stad är några av arrangörerna bakom manifestationen ”Samling för demokrati” som i år sänder en ceremoni med tal, film och musikinslag. Medverkar gör bland andra jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

 

 

Porträttbild: Lena Posner-Körösi, demokratiambassadör. Foto: Kristian Poohl.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dela via

Kopiera länk

Kopiera