Coronakrisen – ett hot mot pressfriheten?

Den 4 maj livesände Kommittén Demokratin 100 år i samarbete med Kulturhuset/Stadsteatern ett panelsamtal om pressfrihet i kristid.

Nu finns samtalet att se här!

Coronakrisen har inneburit nya utmaningar för demokratin och pressfriheten. För att hejda pandemin och stoppa smittan vidtar länder världen över, inte minst i vårt närområde, åtgärder som för några månader sedan var helt främmande för en demokrati. Vad gör det med pressfriheten? Vad ser vi för tendenser nu och vilka kan vi vänta? Och vad görs för att säkra den nationella och internationella pressfriheten?

Det var några av frågeställningarna som två paneler diskuterade i ett samtal modererat av Rosaline Marbinah, demokratiambassadör i Kommittén Demokratin 100 år.

Jan Scherman, Ulrika Hyllert, Amanda Lind, Erik Halkjaer och moderator Rosaline Marbinah diskuterar pressfrihet i Sverige.

Den första timmen diskuterades pressfrihetens utmaningar i Sverige mot bakgrund av coronapandemin. I panelen ingick Jan Scherman, diversearbetare i mediebranschen, Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet, Amanda Lind, kultur- och demokratiminister samt Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser.

Den andra timmen riktades fokus mot pressfrihet i ett globalt perspektiv, med biståndsminister Peter Eriksson, Sveriges Radios vd Cilla Benkö och Sidas Helena Bjuremalm som nytillkomna paneldeltagare.

Dessutom bidrog Lars Tallert från Medieinstitutet Fojo och Daniel Nordström, chefredaktör på VLT med exempel från sina respektive verksamheter.

Se gärna samtalet i efterhand!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dela via

Kopiera länk

Kopiera