Historisk demokratisatsning i Värmland

Den 23 oktober skapade Värmland historia med Deklaration för en stark demokrati. Länets 16 kommuner, Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland har valt att göra en gemensam demokratisatsning med utgångspunkt i att:  

  • Sträva efter att alla i Värmland kommer till tals, oavsett vem man är och var man lever
  • Arbeta för att fler vill delta aktivt och stå upp för demokratin, med särskilt fokus på unga och utrikesfödda.
  • Bidra till ett samtalsklimat och en tillitsfull kultur som kännetecknas av öppenhet, medmänsklighet och respekt för andra människor.

Peter Örn, ordförande för kommittén Demokratin 100 år var på plats vid undertecknandet som skedde på landshövdingens residens i Karlstad.

– Vi hoppas att Värmlands kraftsamling för demokratin ska bli en förebild för hela Sverige. Varje underskrift av deklarationen är en manifestation för demokratin och de åtaganden som görs nu ska omsättas till konkreta aktiviteter. Vi ser fram emot att följa Värmlands kraftsamling framöver, sade Peter Örn i samband med att deklarationerna undertecknades på landshövdingens Residens i Karlstad.

Landshövding Georg Andrén har arbetat för den här dagen under lång tid:

– Jag tycker det känns fantastiskt att vi gör det här tillsammans. Det här är något av det mest angelägna vi som beslutsfattare behöver ta tag i, och en av mina prioriteringar när jag utsågs till Landshövding för ganska exakt ett år sedan. Nu står vi här ett år senare, länets 16 kommuner, regionen och länsstyrelsen, i en gemensam kraftsamling att fördjupa demokratiarbetet i Värmland. Det finns ett stort behov av att lyfta de här frågorna, och att skapa sammanhang där människor känner att de blir lyssnande till.

Peter Örn på landshövdingens Residens i Karlstad. 16 kommuner är med digitalt och signerar samtidigt som Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland. Foto: Malin Hansson.

Här hittar du alla åtaganden från länsstyrelsen, regionen och kommunerna:

Länsstyrelsen Värmland
Region Värmland
Arvika
Eda
Filipstad
Forshaga
Grums
Hagfors
Hammarö
Karlstad
Kil
Kristinehamn
Munkfors
Storfors
Sunne
Säffle
Torsby
Årjäng

Många ville berätta om händelsen: 

Nyheten i P4 Värmland

Medier som Värmlands Folkblad, NWT, Arvika Nyheter, NKP och P4 Värmland, rapporterade om händelsen.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Dela via

Kopiera länk

Kopiera