facebook youtube linkedin instagram 
HEADER2

Det är dags att summera demokratins jubileumsår 2021

I år har vi uppmärksammat att det är 100 år sedan kvinnor för första gången röstade i riksdagsval i Sverige. Den kvinnliga rösträtten var ett viktigt genombrott för demokratin, vilket har speglats i det omfattande arbete som gjorts för att uppmärksamma jubileumsåret.

Magdalena Andersson har blivit Sveriges första kvinnliga statsminister i år. Efter att Andersson valdes första gången avgick hon dock redan samma dag och tillträdde först efter ytterligare en statsministeromröstning i riksdagen – den tredje i år. Hur påverkas svensk politik av att det varit så svårt att bilda regering de senaste åren? Det är en av frågorna som kommittén har ställt till Marie Demker, professor i statsvetenskap, i intervjun Det politiska läget och partisystemets framtid. Demker har även skrivit ett kapitel i kommitténs antologi 100 år till, tillsammans med Ulf Bjereld.

Nu i december är det dags att summera jubileumsåret 2021. I detta nyhetsbrev får du träffa Liza Carlefred och Andreas Hedberg som arbetat med riksdagens och Kungliga bibliotekets demokratisatsningar under året. Vad har satsningarna inneburit, hur har det gått och vilka lärdomar tar de med sig från demokratiåret?

I Håll Demokratikoll finns en bonus i form av höjdpunkter från hela året. Missa inte heller summeringen av Kommitténs demokratijubileum– en artikel full av länkar till videoklipp och fortsatt läsning.

Kommittén Demokratin 100 år önskar inspirerande läsning under ledigheten!

Bild: kommittén Demokratin 100 år.
Syntolkning: Bild på kommitténs demokratiambassadörer på Kulturhuset Stadsteaterns scen med texten "Demokratiåret 2021" och kommitténs logga.

Det politiska läget och de politiska partiernas framtid

I november 2021 valdes Magdalena Andersson till Sveriges första kvinnliga statsminister – men redan efter 7 timmar avgick hon eftersom Miljöpartiet lämnade regeringen när det blev klart att budgetförslaget från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vunnit omröstningen. Bara några dagar senare valdes Andersson om och kunde bilda regering.

Det har gått snabbt i svensk politik det senaste året – men hur har det egentligen påverkat de politiska partierna och förtroendet för politiken? Svaren får du av Marie Demker, professor i statsvetenskap, och skribent i kommitténs antologi 100 år till.

Read more
Marie Demker

Fira demokratin och Demokrati100 – det här hände under jubileumsåret

Under åren 2018–2021 har riksdagen och Kungliga biblioteket genomfört demokratisatsningarna Fira demokratin och Demokrati100 för att uppmärksamma jubileet av den kvinnliga rösträtten.

Kommittén har träffat Liza Carlefred från riksdagen och Andreas Hedberg från Kungliga biblioteket (KB) och ställt frågor om deras arbete.

Read more
Klubbslaget fixad bild - behöver ej fotocreddas

Håll demokratikoll

Det har hänt en hel del sedan det förra nyhetsbrevet! Sverige har fått en ny regering, det har varit både MUCF- och MR-dagar, kommittén har lanserat en ny film i vår kunskapskampanj om hur du kan delta i demokratin och dessutom har vi nått upp i över 300 aktörer som nu skrivit under Deklaration för en stark demokrati.

Här kan du som vanligt läsa om vad som hänt sedan sist men också om höjdpunkter från hela året!

Read more
Emma på NOD-mingel

Kommitténs demokratijubileum

Hur har jubileumsåret sett ut för kommittén?

Här beskrivs ett urval av det myller av demokratiaktiviteter som kommittén anordnat och deltagit vid under året. Missa inte hälsningen från kulturminister Jeanette Gustafsdotter och tillbakablicken på Demokratistugans fantastiska turné! Flera saker kan ses i efterhand via länkar i artikeln.

Read more
Instagramcollage
Email Marketing Powered by MailPoet