logo2
facebook instagram youtube 

Kommittén Demokratin 100 år

Innehåll

Den här gången fokuserar vårt nyhetsbrev på hur press- och yttrandefriheten påverkas av kriser som covid-19. Vi får en krönika på temat av Elisabeth Åsbrink. Erik Halkjaer från Reportrar utan gränser berättar om hur det står till med pressfriheten i Sverige och globalt, och Per Hultengård från Svenska Tidningsutgivareföreningen (TU Medier i Sverige) reder ut begreppen. Vidare berättar vi om ett flertal nya regeringsuppdrag på demokratiområdet.

"Tysta inte den som säger emot."

Författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink delar med sig av sina tankar och funderingar kring hur press- och yttrandefriheten påverkas i tider av kris och om vad var och en kan göra för att skydda demokratin. Läs krönikan här.

Utvecklingen för pressfriheten i Sverige och världen

"Vi är inte immuna mot den globala utvecklingen med till exempel ökande hot och hat mot journalister", säger Erik Halkjaer, Reportrar utan gränser, med anledning av att Sverige har halkat ner en plats på det internationella pressfrihetsindexet. Läs vår intervju här.

Coronakrisen - ett hot mot pressfriheten?

I samarbete med Kulturhuset arrangerade kommittén Demokratin 100 år ett panelsamtal om pressfrihet under kristid i Sverige och världen. Det digitala seminariet nådde en stor publik. Missade du det? Läs vår sammanfattning eller se hela seminariet här.

Så håller du isär begreppen – Per Hultengård förklarar

Vad är egentligen pressfrihet? Och vad skiljer den från yttrandefrihet och informationsfrihet? Vi tar hjälp av Per Hultengård från TU – Medier i Sverige för att reda ut begreppen. Läs intervjun här.

Demokratiuppdrag till flera myndigheter

Under våren har flera myndigheter fått regeringsuppdrag som handlar om att öka kunskapen om och delaktigheten i demokratin. Arbetet är en del i samlingen Vår demokrati - värd att värna varje dag. Läs mer här.

Dags att deklarera!

Är din organisation engagerad i Sveriges demokrati? Vill ni bidra till att stärka demokratin? Tretton organisationer har redan skrivit under Deklaration för en stark demokrati och definierat sin åtaganden. Läs mer här.

Kontakt

Har du frågor eller förslag? Hör av dig till oss i kansliet på kontakt@vardemokrati.se.

Email Marketing Powered by MailPoet