facebook youtube linkedin instagram 
header

Hur utmanas vår demokrati av coronakrisen?

Innehåll:

Coronapandemin har pågått i Sverige i snart 15 månader. Utöver påfrestningar inom vård och omsorg, ekonomi och folkhälsa har även frågor rörande demokratins grunder hamnat i rampljuset. Pandemin har satt fokus på samhällets utmaningar men också på dess styrkor.

I kommitténs nyhetsbrev skriver statsvetaren, docent Jenny Madestam vid Södertörns högskola, om hur den svenska demokratin utmanats av coronapandemin. Hur väl fungerar den svenska förvaltningsmodellen och regionernas självstyre vid svåra påfrestningar? Vilka insikter kan samhället ta med inför framtida demokratiarbete?

Läs även intervjun med kommitténs demokratiambassadör Emma Frans om vilka demokratiska aspekter som saknats i coronadebatten, varför hot och hat ökat under pandemin och varför det är viktigt att ha is i magen.

Nu har över 160 aktörer skrivit på Deklaration för en stark demokrati. Därmed tar de ställning för alla människors lika värde, de grundläggande fri- och rättigheterna och rättsstatens principer samt tar avstånd från diskriminering, extremism, främlingsfientlighet, korruption och rasism. Aktörerna bidrar även med demokratifrämjande åtaganden och aktiviteter. Här kan du se vilka aktörer som skrivit på hittills: https://vardemokrati.se/ataganden/

Missa inte heller att ta del av tipsen på hur du kan fördjupa dig i olika aspekter av vår demokrati.

Inspirerande läsning önskar kommittén Demokratin 100 år!

Analys av Jenny Madestam om demokratins prövningar i pandemins kölvatten

I ett demokratiskt styrelseskick behöver värdena demokrati, effektivitet och rättssäkerhet balanseras. Under den kris coronapandemin inneburit har den svenska demokratin prövats på flera sätt, där särskilt balansen mellan demokrati och effektivitet aktualiserats. I den här texten diskuterar Jenny Madestam, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, några aspekter av svensk demokrati som vi hittills tagit för givna men som i tider …

Read more
Analys av Jenny Madestam om demokratins prövningar i pandemins kölvatten

"Demokratin stresstestas just nu, och vi kan se vilka som hamnar utanför"

Emma Frans forskar inom epidemiologi och är författare och vetenskapsjournalist. Hon är också demokratiambassadör i kommittén Demokratin 100 år. Vi har frågat Emma om vilka demokratifrågor som aktualiserats med anledning av coronapandemin – och hur hon ser på framtiden.

Read more
"Demokratin stresstestas just nu, och vi kan se vilka som hamnar utanför"

Håll demokratikoll

Håll dig uppdaterad om nya och kommande digitala initiativ, samtal och aktiviteter som arrangeras av myndigheter, civilsamhälle, kommuner och regioner.

Read more
Håll demokratikoll
Email Marketing Powered by MailPoet