logo2
facebook linkedin youtube 

TEMA IDROTT OCH DEMOKRATI

I söndags startade Allsvenskan inför tomma läktare. Publiken fattas till följd av covid-19. För många betyder det att sporten tappar litet av sin tjusning - för idrott är en stor del av våra liv, vare sig vi själva utövar den eller inte.

I år ställdes även världens största sportarrangemang och mötesplats för fotbollsspelande ungdomar in för första gången på 45 år. Vad betyder det när Gothia Cup nu inte kan samla ungdomar från världens alla hörn för att spela med och mot varandra, utbyta tankar och idéer eller skapa band för livet? Läs generalsekreterare Dennis Anderssons krönika om Gothia Cups samspel med demokratin i Sverige.

Du kan i detta nyhetsbrev också läsa om Riksidrottsförbundets Björn Erikssons tankar kring deltagande i föreningslivet. Carolina Klüft från Generation Pep berättar om hur socioekonomiska skillnader bidrar till ojämlikhet för ungdomars sportutövande och Umeå IFK delar med sig kring hur de löste sina Corona-problem virtuellt.

Gothia Cup - en möjliggörare i demokratins tjänst

Dennis Andersson, generalsekreterare på Gothia Cup, skriver om hur fotbollsplanen fungerat som mötesplats för demokratin genom åren - och att den nu kanske är viktigare än någonsin.
Läs mer

Carolina Klüft om de socioekonomiska klyftorna inom barns och ungas idrottande

Generation Pep vill att fler ska känna sig inkluderade och motiverade till rörelse. Vi har pratat med deras verksamhetschef, den tidigare friidrottaren Carolina Klüft.
Läs mer

Riksidrottsförbundet satsar för att öka deltagandet i föreningslivet

Riksidrottsförbundets Björn Eriksson om vikten av att ha nära till aktiviteter och den starka kopplingen mellan föreningsidrott och demokrati.
Läs mer

Lopp + corona? Inga problem för IFK Umeå

Ställ om i stället för att ställa in. Under våren höll IFK Umeå sitt första virtuella löplopp.
Läs mer

Demokratistugan invigs

Vad är demokratistugan? Hur kan den användas? Den 10 juni invigdes den nya Demokratistugan av kommitténs ordförande Peter Örn och kultur- och demokratiminister Amanda Lind.
Läs mer

Dags att deklarera!

Är din organisation engagerad i Sveriges demokrati? Vill ni bidra till att stärka demokratin? 19 organisationer har redan skrivit under Deklaration för en stark demokrati och definierat sin åtaganden.
Läs mer

Nya demokratiuppdrag till myndigheter

Ett antal myndigheter har under våren 2020 fått regeringsuppdrag med fokus på demokrati. Vi har sammanfattat de senaste.
Läs mer