logo2
facebook instagram youtube 

Kommittén Demokratin 100 år

Innehåll

I det här nyhetsbrevet gästar professor Henrik Ekengren Oscarsson oss med en krönika om polarisering. Vi får en intervju med Henrik Lindborg på Polismyndigheten om demokratibrott och polisens nya uppdrag på området. Vidare berättar vi om hur vår samling börjar ta form genom att fler organisationer ansluter sig till Deklaration för en stark demokrati. Vi vill också passa på att önska er en God Jul, ett fint avslut på året och ett Gott Nytt År.

100 år av polarisering

Just nu är polarisering en av de flitigast använda beskrivningarna av svensk politik. Det heter att vi lever i en särdeles polariserad tid, och i en tid med växande ideologiska motsättningar. Men är det verkligen så? Läs professor Henrik Ekegren Oscarssons krönika här:

Göteborgs Stad och Länsstyrelsen i Västra Götaland står upp för demokratin

Göteborgs Stad och Länsstyrelsen i Västra Götalands län har skrivit under Deklaration för en stark demokrati. Läs mer här.

Flera skriver under Deklaration för en stark demokrati

Flera civilsamhällesorganisationer har anslutit sig till deklarationen och manifesterat sitt stöd för demokratin. Läs om deras åtaganden här.

Polisen berättar om demokratibrott och deras nya regeringsuppdrag

I oktober fick Polismyndigheten i uppdrag att vidta åtgärder mot rasism, hatbrott och andra brott som hotar demokratin. Läs vår intervju med Henrik Lindborg på polisens kommunikationsavdelning här.

Möte om statens roll i att stärka demokratin

Som ett led i arbetet för att stärka statens roll i demokratin höll kommittén ett möte med ett 30-tal myndigheter. Läs mer om mötet här.

The Global State of Democracy 2019

Härom veckan lanserade International IDEA sin årliga demokratirapport. Läs mer om rapporten här.

Kontakt

Har du frågor eller förslag? Hör av dig till oss i kansliet på kontakt@vardemokrati.se.

Email Marketing Powered by MailPoet