logo2
facebook instagram youtube 

Kommittén Demokratin 100 år

Innehåll

Den här gången fokuserar vårt nyhetsbrev på temat demokratin och hanteringen av covid-19. Vi får en krönika på temat av Peter Örn och en filmad intervju av demokratiambassadör Emma Frans. Vi tittar också närmare på hur bekämpningen av covid-19 påverkar de mänskliga rättigheterna. Sedan passar vi på att berätta om två regeringsuppdrag på demokratiområdet och länkar till nya rapporter om läget i demokratin på global nivå.

Krönika om demokratin och bekämpningen av covid-19 av Peter Örn

För att hejda pandemin och stoppa smittan vidtar land efter land åtgärder som för några månader sedan var helt främmande för en demokrati. Det är viktigt att nu höja ett varnande finger för att insatserna riskerar att bli långvariga eller rent av permanenta. Läs hela texten här.

Demokratiambassadör Emma Frans om covid-19

Vad är de vanligaste missuppfattningarna om covid-19 och hur ser samtalet om covid-19 ut på sociala medier ut? Om detta och mer berättar Emma Frans i en filmad intervju som finns här.

Viktigare än någonsin att de mänskliga rättigheterna respekteras och värnas

Hur påverkar bekämpningen av covid-19 de mänskliga rättigheterna? En av de organisationer som bevakar frågan är Amnesty International. Läs vår intervju med Anna Lindenfors, generalsekreterare på Amnesty International Sverige här.

Demokratins status i världen under allvarligt hot enligt nya rapporter

Den senaste månaden har det släppts tre tunga rapporter om demokratins status i världen. Freedom House, The Economist Intelligence Unit och V-Dem konstaterar alla ett oroväckande skifte mot autokrati och att demokratin minskar globalt. Läs mer genom att trycka på länkarna nedan.

Freedom House
The Economist Intelligence Unit
V-Dem

Demokratiuppdrag till flera myndigheter - men vad innebär de i praktiken?

MUCF och Brottsoffermyndigheten är två är de myndigheter som fått i uppdrag att arbeta på olika sätt med att stärka svensk demokrati. Läs vår intervju med MUCF här och Brottsoffermyndigheten här.

Överträdelser mot de mänskliga rättigheterna i bekämpningen av covid-19

Flera organisationer varnar för inskränkningar och överträdelser mot de mänskliga rättigheterna i samband med bekämpningen av covid-19. Två av dem är Human Rights Watch och Reportrar utan Gränser. Läs deras rapporter genom att trycka på länkarna nedan.

Human Rights Watch
Reporters without borders

Dags att deklarera!

Är din organisation engagerad i Sveriges demokrati? Vill ni bidra till att stärka demokratin? Elva organisationer har redan skrivit under Deklaration för en stark demokrati och definierat sin åtaganden. Läs mer här.

Kontakt

Har du frågor eller förslag? Hör av dig till oss i kansliet på kontakt@vardemokrati.se.

Email Marketing Powered by MailPoet